Μενού Κλείσιμο

Ιωνικός Σύνδεσμος – Δελτίο Τύπου -Κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού

Πόσες εικόνες δεν μας φέρνει στο μυαλό η λέξη χαρταετός… Και πόσες λέξεις… Και πόσες ιστορίες… Για πτήσεις και πτώσεις… Για την αίσθηση της ελευθερίας της αισιοδοξίας και το μήνυμα της χαράς που δίνει σε μικρούς και μεγάλους!!

Έτσι λοιπόν και η δική μας μεγάλη χαρά και ο ενθουσιασμός που επιτέλους μετά από δυο χρόνια από την πανδημία, επιστρέψαμε δυναμικά στο πνεύμα της Αποκριάς και στο έθιμο της κατασκευής του παραδοσιακού χαρταετού στον Ιωνικό Σύνδεσμο.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, από τις 10.30 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι, το κτήριο του Ιωνικού Συνδέσμου γέμισε με την παρουσία μικρών και μεγάλων με αφορμή την ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου όλοι μαζί αναβιώσαμε τις παραδόσεις μας, κατασκευάζοντας μοναδικούς χαρταετούς.

Πρωτεργάτες για ακόμη μια χρονιά οι «μοναδικοί μαστόροι» Βαγγέλης Τελλίδης, Δημήτρης Χατζηκυριάκος, Αντώνης Ιωσηφίδης και φυσικά ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Τάκης Κωστιδάκης, οι οποίοι μας έδειξαν τις τεχνικές κατασκευής του σκελετού, των ζυγιών, της ουράς και μας έμαθαν τα μυστικά για το σωστό πέταγμα του χαρταετού!

Τα παιδιά εργάστηκαν με μεράκι και φαντασία, με τη βοήθεια των γονιών τους, αλλά και των παππούδων και γιαγιάδων: κόλλησαν τα χαρτιά και διακόσμησαν με πρωτοτυπία το καθένα το δικό του χαρταετό.

Οι μεγαλύτεροι μάλιστα μας διηγήθηκαν όμορφες ιστορίες από τα χρόνια που έφτιαχναν μόνοι τους αητούς, …«Κάθε παιδί έφτιαχνε τον δικό του αετό, βρίσκοντας και κόβοντας τα κατάλληλα ξύλα, κολλώντας τα με ψαρόκολλα ή χυλό από αλεύρι, φτιάχνοντας μόνοι τους τα ζύγια και τα σκοινιά από σπάγκο και την ούρα από παλιές εφημερίδες, κάποιοι μάλιστα αναφέρθηκαν και στους αγώνες που γινόντουσαν μεταξύ των χαρταετών, καθώς και στις σκανδαλιές τους, όπου έδεναν στους σπάγκους ξυράφια προκειμένου να «ξυρίσουν» τους αετούς των αντιπάλων».

 Στο τέλος κάθε παιδί πήρε στο σπίτι του, τον χαρταετό που κατασκεύασε Όλα τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα, ανυπομονώντας να πετάξουν την Καθαρά  Δευτέρα τον χαρταετό τους και να τον δουν να ανεβαίνει στα ύψη…

Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη, μα η χαρά μας ακόμα μεγαλύτερη! Ευχαριστούμε θερμά τους «μοναδικούς μαστόρους», Βαγγέλη Τελλίδη, Δημήτρη Χατζηκυριάκο, Αντώνη Ιωσηφίδη και Τάκη Κωστιδάκη, γιατί μας έμαθαν πως για να φτιάξεις χαρταετό πρέπει να έρθεις σε επαφή με το παιδί που βρίσκεται μέσα σου!!